fbpx

3… 2… 1… ПОЛЕТАВМЕ!

OMEGA го претставува Calibre 321

Ако ги прашате повеќето фанови на часовници да именуваат познат механизам кој би сакале да го видат повторно создаден, ќе слушнете како го споменуваат Омега Калибар 321. Овој издржлив и елегантен хронограф е омилен уште од 1940 – та и сеуште е многу баран од страна на колекционери на часовници ширум светот. Сега по повеќе од 50 години од кога е произведен последниот Калибар 321 Омега го враќа повторно овој уникатен механизам. Препознатлив по својот прекрасен и сложен дизајн оригиналниот Калибар 321 беше првиот некогаш користен механизам во ОМЕГА SPEEDMASTER часовниците во 1957 година. Всушност тој беше претходно користен во некои хронографи на ОМЕГА, имено во оние од SEAMASTER колекцијата. Таа се издвојува по употребата на еднобојно балансно тркало, составен дел кој е произведен од само едно парче и кој додава дополнителна техничка вредност. Општо земено механизмите со балансно тркало  бараат многу внимателна прецизност во дизајнот и составувањето што ги прави популарни кај колекционерите на часовници. Исто така поради неговата конструкција, оригиналниот КАЛИБАР 321 заработи многу значајно место во индустријата.Се користеше во различни модели вклучувајќи го и SPEEDMASTER ST 105.003 (првиот модел тестиран и квалификуван од НАСА и првиот часовник носен од страна на Ed White во текот на првото патување во вселената) и SPEEDMASTER ST 105.012 (првиот часовник носен на месечината). Поради повторното претставување на механизам со толку важна репутација, тоа мора да се направи со најголема точност.

За проектот КАЛИБАР 321, ОМЕГА користеше посветен тим од експерти кои работеа ефикасно во текот на 2 години и во целосна тајност за да го вратат во живот механизмот. Беше составена мала група од истражувачи и историчари, како и најдобрите занаетчии и искусни часовничари.За да ги заштити екслкузивните детали на проектот тимот дури и работеше под кодирано име ,,Алјаска 11” во согласност со имињата што ОМЕГА ги користеше за своите тајни SPEEDMASTER дизајни за НАСА во 1960-тите и 70-тите години. Користејќи ја втората генерација КАЛИБАР 321 како референца тимот на ОМЕГА состави големо историско истражување и оригинални планови за реконструкција на механизмот што е можно попрецизно. Отидоа дури подалеку користејќи томографија (метод на дигитално скенирање) за да го видат внатрешно вистинскиот SPEEDMASTER ST 105.003 – безвременското парче часовник кој го носеше Астронаутот Eugene Gene Cernan на месечината за време на мисијата АПОЛО 17 во 1972 година. Cernan беше последниот човек кој чекореше на површината на месечината и неговиот SPEEDMASTER e сместен во музејот ОМЕГА во Биен. Неговиот КАЛИБАР 321 му обезбеди совршени критериуми за дизајн за ОМЕГА понатаму да ги следи. Како резултат на тоа дури и најуникатните и најпознатите делови на КАЛИБАР 321 се предизајнирани во однос на нивните автентични спецификации. Механизмот прекрасно кореспондира со “ периодот на месечината “ од историјата на ОМЕГА, со конструкција која целосно ги почитува дизајните од минатото. Raynald Aeschlimann, претседател и извршен директор на ОМЕГА, рече           ,, Неверојатно е што толку многу луѓе се страстни за КАЛИБАР 321”. Многу сме возбудени што конечно ги исполнивме нивните желби и направивме големи напори за да го вратиме назад механизмот Производството на новите механизми сега ќе започне во OMEGA’s HQ site во Биен. Уникатно, сите аспекти на создавањето ќе бидат преземени во рамките на посветена на КАЛИБАР 321 работилница. За секој механизам, склопувањето, како и куќиштето и белегзијата на часовникот ќе бидат изведени од страна на истиот часовничар. Фановите на часовници ќе може да очекуваат новости во наредните месеци.

Select your currency
MKD Македонски денар