fbpx

OMEGA и METAS поставуваат нов стандард за прецизност во часовничарството

Во соработка со Швајцарскиот федерален институт за метрологија (METAS), OMEGA постави нови стандарди за прецизност, удвојувајќи го сертифицирањето на часовникот со METAS сертификатот, преку 8 интензивни тестови спроведени во текот на 10 дена.
Прво, часовникот се поставува во еден од најголемите трајни магнети во светот, докажувајќи ја неговата функционалност под влијание на магнетни полиња со јачина од 15.000 gauss. Секојдневните услови на носење на часовникот се симулираат со негово постаување во 6 различни позиции, тестирање на 2 нивоа на зачувана енергија на механизмот за проверка на било какви отстапки во точноста и тестирање на темпераура од 23 и 33˚C, односно температурите кога часовникот е на рака и кога не е на рака. Во финалниот тест за водоотпорност, секој часовник е потопен во вода и изложен на одреден притисок.
Од овие тестирања произлегува новиот стандард за квалитет во часовничарската индустрија – Master Chronometer.

Select your currency
MKD Македонски денар