fbpx

“Не постојат пречки се додека се има воља и упорност” 

 Колекцијата MEISTERSTÜCK ве води на незаборавно патување  инспириран од авантуристичкиот роман на Жил Верн  Пат околу светот за 80 дена. 

Фасциниран од еволуираните транспортни можности на викторијанската ера, Жил Верн го напишал романот Пат околу светот за 80 дена во 1872 година, кој бил преведен на англиски во 1973 година. Во романот, Филијас Фог се обложува со целото свое богатство дека може да тргне од Лондон со воз во 20:45 часот на 2 октомври, да го пропатува светот преку Суец, Бомбај, Хонг Конг, Јокохама, Сан Франциско, Њујорк и да заврши на истото место во исто време, на 21 декември. Патувањето е пропратено со безброј авантури: скокање од парaброд до возови – и во еден момент, слон – Фог докажува дека речиси сè е можно кога нечиј ум е насочен кон нешто. 

За да го прослави пионерскиот дух на Филијас Фог, Montblanc ја претставува новата колекција на инструменти за пишување Montblanc Meisterstück Around the World in 80 Days, составена од изданијата: LeGrand & Classique, Doué и Solitaire. 

 

На хемиско пенкало  со сина скапоцена смола се отсликува првиот дел од патувањето. Главниот лик патува со параброд, од Лондон до Бомбај, поминувајќи го Средоземното Море и преку Суецкиот канал. На Капачето е претставена гравура од  клучните елементи на романот: океански бранови, костуми со карти и картуш со ласерски изгравиран параброд.  На врвот од капачето е изгравирана и должината на патувањето, 18 дена од Лондон до Бомбај, првиот дел од 80 дневниот пат.

На налив перото  со сина скапоцена смола е отсликан првиот дел од патувањето. Главниот лик патува со параброд, од Лондон до Бомбај, поминувајќи го Средоземното Море и преку Суецкиот канал. На Капачето е претставена гравура од  клучните елементи на романот: океански бранови, костуми со украсни симболи на карти и картуш со ласерски изгравиран параброд.  

На врвот од капачето е изгравирана и должината на патувањето, 18 дена од Лондон до Бомбај, првиот дел од 80 дневниот пат. 

Налив перото е рачно изработено и е обложено со родиум од 14K и го краси гравура балон со топол воздух и датум од почеток и крајот на авантуристичкото патување. 

СВЕТ НА НОВИ МОЖНОСТИ 

Најпродаваниот роман во тоа време Пат околу светот за  80 дена“ ја пренесува возбудата и оптимизмот околу новите можности за патување, поради многуте технолошки иновации на индустриската ера. 

Изданието Meisterstück Around the World in 80 Days Doué Edition ги почитува овие нови иновации што го овозможија патувањето на Фог. Над синиот проѕирен лак на капачето лебди картуш со изгравиран параброд, а суптилниот градиент ефект на скапоцената смола ја оживува визијата за морињата и океаните. 

 

ОДДАВАЊЕ НА ПОЧИТ НА ЖИЛ ВЕРН 

Врвот на перото на Meisterstück Around the World in 80 Days Solitaire Edition е рачно изработен од 18K  родиум и златна позлата со боја на шампањ. Во врска со првиот роман на Жил Верн, Пет недели во балон, на врвот е изгравиран балон со топол воздух, оддавајќи му почит на авантуристичкиот дух на авторот. Исто така, врежани се датумите на 18-дневното патување на Фог од Лондон до Бомбај (02/10-20/10), што беше првиот дел од неговото патување низ светот. 

 

ИНСПИРИРАН ОД АВАНТУРИСТИЧКИОТ ДУХ 

Технолошките иновации од 19 век ја претставија можноста за брзо обиколување, перспектива што го фасцинираше и Верн и неговите читатели. Тоа беше почеток на ерата на глобално патување во кое можеше да се ужива во релативна удобност и безбедност.  

За да се совпадне со лансирањето на колекцијата, Montblanc воведува ограничено издание на Summit Lite Smart часовник  со специјално дизајниран  бројчаник на кој е прикажан бројот „80“ и синo кожно ремче од телешка кожа  на кое се отсликува гравурата од браовите на океанот кој се прикажани низ целата колекција. 

Select your currency
MKD Македонски денар