fbpx

Приказната на Дамијани е онаа за едно италијанско семејство, кое негува скапоцено знаење кое е суштински поврзано со традицијата: да создаде уникатен, рачно изработен накит кој е вистинско уметничко дело, целосно рачно изработен од мајсторите златари на Валенца. Токму тука се роди брендот пред еден век, во најпознатиот златарски кварт во Италија, место кое продолжува да ја симболизира извонредноста на Made in Italy ширум светот. Оттогаш, кормилото на компанијата помина низ три генерации. 

Ова емотивно патување започна со основачот Енрико Дамјани, чии вештини како мајстор златар наскоро го направија референтна точка во светот на традиционалниот накит и меѓу истакнатите благородни семејства, кои се потпираа на него за создавање на нивниот најексклузивен накит. 

Енрико беше наследен од неговиот син Дамјано, чиј креативен и пионерски ум ја почувствува потребата за обновување, со што го отвори патот за длабоки промени кои се карактеризираа со силен иновативен нагон. Ова влијаеше на дизајнот на скапоцените камења, отворајќи се кон новите трендови и правејќи ги уште попрефинети за освојување на сè повеќе меѓународна публика. 

Кормилото последователно беше предадено на трите деца на Дамјано – Гвидо, Силвија и Џорџо – кои избраа да продолжат да го следат еволутивниот пат на брендот. Уште од мали нозе воведени во маѓепсаниот, скапоцен свет кој ги научи да го ценат префинето чувство за стил и убавина на Италија, тројцата наследници продолжуваат да ја толкуваат историјата на извонредноста на Дамјани негувајќи го иновативниот дух. 

Денес, Дамјани се издвојува во светот на накитот по својата единствена позиција како единствено меѓународно име што сè уште е присутно во Валенца на територијата на неговото потекло, за што има длабока почит; компанија родена како дизајнер и производител на скапоцени креации, која стана едно од најголемите имиња во меѓународниот луксуз со своите примамливи дизајни и префинета изработка. 

 

Стогодишнината 

Во 2024 година, Дамјани оддава почит на својата стогодишна историја, приказна за семејството, занаетчиството, креативноста и страста: навистина уникатни се-италијански вредности кои семејството Дамјани отсекогаш ги чувало и негувало. 

На оваа извонредна годишнина,  Дамјани го споделува своето вековно искуство и savoir-faire со светот. Почит на италијанската извонредност што Дамијани ја отелотворува преку своите ремек-дела на златарска уметност, дефинирана со уникатен и препознатлив стил. Патување низ времето, чествувајќи го знаењето што ги обликувала, вештите раце кои ги трансформирале во уникатни уметнички дела и страста зад нивното создавање. Така, секој скапоцен камен станува жив доказ за еден век посветеност и изработка. 

 

Сто креации за сто години 

За оваа стогодишнина, семејството Дамјани донесе одлука која е возбудлива и значајна: Брендот избра да изложи скапоцена колекција на ретки камења – природни уметнички дела со извонредна историја кои величествено оживуваат преку вешт чин. Креација од мајсторите на златарите на Валенца, чувари на златарска уметност од 1924 година. Резултатот е збирка од сто автентични ремек-дела на накит што го опфаќа континуитетот на единствена и неспоредлива занаетчиска традиција која гледа кон иднината. 

Извонредната приказна за овие сто ремек – дела го симболизира наследството на семејството Дамјани, покана да се навлезе во димензијата поставена помеѓу вечната убавина и беспрекорната изработка. 

Приказната на Дамијани е онаа за едно италијанско семејство, кое негува скапоцено знаење кое е суштински поврзано со традицијата: да создаде уникатен, рачно изработен накит кој е вистинско уметничко дело, целосно рачно изработен од мајсторите златари на Валенца. Токму тука се роди брендот пред еден век, во најпознатиот златарски кварт во Италија, место кое продолжува да ја симболизира извонредноста на Made in Italy ширум светот. Оттогаш, кормилото на компанијата помина низ три генерации. 

Ова емотивно патување започна со основачот Енрико Дамјани, чии вештини како мајстор златар наскоро го направија референтна точка во светот на традиционалниот накит и меѓу истакнатите благородни семејства, кои се потпираа на него за создавање на нивниот најексклузивен накит. 

Енрико беше наследен од неговиот син Дамјано, чиј креативен и пионерски ум ја почувствува потребата за обновување, со што го отвори патот за длабоки промени кои се карактеризираа со силен иновативен нагон. Ова влијаеше на дизајнот на скапоцените камења, отворајќи се кон новите трендови и правејќи ги уште попрефинети за освојување на сè повеќе меѓународна публика. 

Кормилото последователно беше предадено на трите деца на Дамјано – Гвидо, Силвија и Џорџо – кои избраа да продолжат да го следат еволутивниот пат на брендот. Уште од мали нозе воведени во маѓепсаниот, скапоцен свет кој ги научи да го ценат префинето чувство за стил и убавина на Италија, тројцата наследници продолжуваат да ја толкуваат историјата на извонредноста на Дамјани негувајќи го иновативниот дух. 

Денес, Дамјани се издвојува во светот на накитот по својата единствена позиција како единствено меѓународно име што сè уште е присутно во Валенца на територијата на неговото потекло, за што има длабока почит; компанија родена како дизајнер и производител на скапоцени креации, која стана едно од најголемите имиња во меѓународниот луксуз со своите примамливи дизајни и префинета изработка. 

 

Стогодишнината 

Во 2024 година, Дамјани оддава почит на својата стогодишна историја, приказна за семејството, занаетчиството, креативноста и страста: навистина уникатни се-италијански вредности кои семејството Дамјани отсекогаш ги чувало и негувало. 

На оваа извонредна годишнина,  Дамјани го споделува своето вековно искуство и savoir-faire со светот. Почит на италијанската извонредност што Дамијани ја отелотворува преку своите ремек-дела на златарска уметност, дефинирана со уникатен и препознатлив стил. Патување низ времето, чествувајќи го знаењето што ги обликувала, вештите раце кои ги трансформирале во уникатни уметнички дела и страста зад нивното создавање. Така, секој скапоцен камен станува жив доказ за еден век посветеност и изработка. 

 

Сто креации за сто години 

За оваа стогодишнина, семејството Дамјани донесе одлука која е возбудлива и значајна: Брендот избра да изложи скапоцена колекција на ретки камења – природни уметнички дела со извонредна историја кои величествено оживуваат преку вешт чин. Креација од мајсторите на златарите на Валенца, чувари на златарска уметност од 1924 година. Резултатот е збирка од сто автентични ремек-дела на накит што го опфаќа континуитетот на единствена и неспоредлива занаетчиска традиција која гледа кон иднината. 

Извонредната приказна за овие сто ремек – дела го симболизира наследството на семејството Дамјани, покана да се навлезе во димензијата поставена помеѓу вечната убавина и беспрекорната изработка. 

Select your currency
MKD Македонски денар